Het Einde van de wereld: aanstaande zaterdag

17-02-2014 11:33

Vikingen stromen York binnen om Het Einde der Tijden mee te maken. ‘Noormannen’ uit het Verenigd Koninkrijk en verder verzamelen zich in het historische plaatsje omdat Ragnarok, de bloedige eindstrijd zoals aangekondigd in de Noorse mythologie, op 22 februari plaats zal vinden. Volgens de gelovigen zal op die dag de Aarde opensplijten en zullen helbewoners worden losgelaten. De wolf Fenrir, zoon van Loki, zal uit zijn gevangenis breken en de slang Jormungand zal omhoog rijzen uit de zee. Nidhogg, draak van de onderwereld, zal van Yggdrasil, de wereldboom, vreten. Als klap op de vuurpijl zullen de ijsreuzen van Jotunheim donderend aan de horizon verschijnen. De dode helden uit Walhalla zullen afdalen uit hemel om tegen hen te strijden.

Zijn we lekker klaar mee.

Ragnarok

Bovenstaande profetische voorspellingen werden gedaan door oppergod Odin, die zichzelf negen dagen lang aan de boom Yggdrasill had opgehangen zodat hij herboren zou worden met wijsheid en een vooruitziende blik. De Apocalyps valt samen met het 30e JORVIK Viking Festival, dat tot 23 februari plaatsvindt in York.

Festivaldirecteur Danielle Daglan zei: ‘Ragnarok is het hoogtepunt in de Vikingmythologie, waar de goden opstaan en sterven, dit evenement dient dus niet onderschat te worden.’