Mannen in Noord-Korea moeten zelfde kapsel als Geliefde Leider nemen

27-03-2014 13:40

Het is al weer even geleden dat er bizar dictatornieuws uit Noord-Korea kwam, maar nu is het toch zo ver. Het gerucht gaat namelijk dat Noord-Koreaanse mannen is opgedragen om hetzelfde kapsel te nemen als Kim Jong-Un, om de Geliefde Leider te eren. De BBC meldt dat de regering twee weken geleden in de hoofdstad Pyongyang heeft verplicht dat mensen zich het kapsel – weggeschoren zijkanten, bovenop gedekt – laten aanmeten. De verplichting geldt nu ook voor de rest van het Aziatische land.

‘Het kapsel van onze leider is erg bijzonder,’ vertelde een bron tegen Radio Free Asia. ‘Het staat niet iedereen, omdat ieder hoofd en gezicht een andere vorm heeft.’ Nieuws uit Noord-Korea is lastig na te gaan. Eerder dit jaar meldde de staatstelevisie dat het het land was gelukt om een astronaut op de zon te zetten.

Experts in de regio hebben hun twijfels geuit over het waarheidsgehalte van het nieuws. Een belangrijke reden voor de twijfel schijnt bijvoorbeeld te zijn dat niemand in Noord-Korea een Kim Jong-Un-kapsel heeft.
Het gesloten land heeft echter een geschiedenis op het gebied van voorgeschreven haardrachten voor burgers. Vorig jaar werd een lijst uitgebracht waar tien, door de staat goedgekeurde, socialistische haarmodellen op staan.

Onlangs lanceerde de staatstelevisie een campagne tegen lang haar: ‘Laten we ons haar kort houden, dat past bij een socialistische levenswijze.’ Een voormalige inwoner van Noord-Korea, die nu in China woont, zei tegen de Korea Times dat het korte kapsel niet populair is. In Noord-Korea wordt het gezien als een kapsel dat ‘Chinese smokkelaars’ hebben.