Hoogleraar Tilburg: ‘Esther van Fenema is racistische psychiater’

04-04-2014 13:59

TPO-columniste en psychiater bij het Leids Medisch Centrum Esther van Fenema heeft de woede van een Tilburgse hoogleraar openbare financiën op de hals gehaald. Van Fenema heeft het namelijk gewaagd in de Volkskrant een opiniestuk te laten plaatsen waarin zij en co-auteur Albert Otten betogen dat ‘de vrije wil niet bestaat’ en dat daders van misdrijven dus per definitie ontoerekingsvatbaar zijn. Van Fenema en Otten leggen in het opinie-artikel verder nergens een link met multiculturaliteit, allochtonen, Marokkanen of welke vorm van etniciteit dan ook. Nergens in het artikel gaat het over ras, afkomst of zelfs maar achtergrond (of het moet de Noorse afkomst van de als voorbeeld genoemde Anders Breivik zijn).

Voor de Tilburgse hoogleraar Harrie Verbon maakt dat kennelijk niet uit. Zeggen dat mensen geen vrije wil hebben is eigenlijk hetzelfde als zeggen:

“Marokkaanse Nederlanders worden veel vaker van een misdrijf verdacht dan autochtone Nederlanders en dat is racisme”

(citaat van Verbon zelf)

En ook:

“Voor Van Fenema is er dan enkel de taak om in de hersenen van een Marokkaan te kijken en hem (meestal geen haar), indien van een misdadig brein voorzien, naar het kamp [voor misdadige breinen] te sturen”

(wederom citaat van deze Tilburgse hoogleraar zelf). 

Buikhuisen-affaire

U dacht wellicht dat de jaren 70 en 80 hun hoogtepunt hadden bereikt met de Vrij NederlandBuikhuisen-affaire. Maar daar denken ze aan de Tilburgse universiteit duidelijk heel anders over.

Nouja, ook hoogleraar Verbon heeft geen vrije wil en is derhalve niet toerekeningsvatbaar zullen we maar zeggen. En heeft daarom geen schuld aan het feit dat hij zich als hoogleraar openbare financiën bemoeit met zaken waar hij verder geen verstand van heeft. Bovendien: er zit niet eens een Hitler- of Goebbels-vergelijking in…