Achtergrond

Het groot ‘is selfies maken een psychische aandoening’ F.A.Q. topic

15-04-2014 16:33

Vraag: Is het waar dat het maken van selfies officieel een psychische aandoening is?

Antwoord: Neen. Dat was een hoax, bedacht door de satirische site Adobo Chronicles. Die vervolgens wereldwijd viraal ging. Adobo Chronicles publiceerde de hoax trouwens al op 31 maart, het duurde dus zo’n twee weken voordat het ook in Nederland viraal ging. 

Vraag: Maar het voortdurend maken van selfies en het plaatsen van selfies op Facebook en Instagram, dat is toch niet echt normaal als je geen Paris Hilton heet?

Antwoord: Nee, niet bepaald. Vandaar ook dat iedereen er zo makkelijk intrapte. De term ‘selfitis‘ was natuurlijk de weggever dat het hier een hoax betreft. Maar de gedachte dat de APA (dezelfde psychologenorganisatie die ook de omstreden DSM-V heeft ontwikkeld) het voortdurend maken van selfies als psychische afwijking classificeert, komt niet ongeloofwaardig over.
Bovendien was de hoax extra aantrekkelijk omdat wat er werd beweerd zo herkenbaar is. Een beetje selfie-maker voelt toch altijd die schaamte en angst als onzekere narcist te worden weggezet, nietwaar? Geef het maar toe!

Vraag: Bij selfie denk ik vooral aan narcisme.

Antwoord: Exact. En op het internet is daar ook al genoeg over geschreven. Zeker nadat selfie in 2013 woord van het jaar werd dook iedereen er op. Neem bijvoorbeeld deze psychologische duiding in Editie NL. Het stamt uit juni 2013, alweer bijna een jaar oud dus.

Vraag: Dus selfies maken is tóch een psychische aandoening?

Antwoord: Geen idee, vraag het de APA. Er zal op zich weinig mis zijn met jezelf fotograferen, maar jezelf herhaaldelijk fotograferen en dat delen via social media, in de stiekeme hoop vooral likes te scoren,  geeft ook niet echt blijk van een hoog zelfbeeld.

Vraag: En nu? Wat moet ik nu met mijn leven?

Antwoord: Maak vooral veel selfies, met name als je vrouw, knap en blond bent en zet ze op Facebook/Instagram. Als je dan toch mild psychisch ziek bent kun je er maar het beste van maken.