Longread

De organenroofhoax van het Algemeen Dagblad (courant van De Persgroep)

09-06-2014 14:40

Update: AD heeft het artikel offline gehaald en gerectificeerd.

Het zal je gebeuren: je kind wordt vermist en na lang en intensief speurwerk is er nog altijd geen enkel spoor. Maar dan ineens pakt het Algemeen Dagblad uit met een gruwelijke horrorstory waarin staat beschreven hoe je kind is gemarteld en van haar organen is ontdaan, puur voor het geld. Een scenario dat je zelf nog niet had durven dromen in de onophoudelijke stroom nachtmerries over je vermiste kind.

Maarja, een krant als het Algemeen Dagblad zou nooit zomaar zoiets gruwelijks opschrijven als het niet zeer grondig research had gedaan naar dit verhaal, alles minstens twee keer heeft gecheckt en zoveel mogelijk bronnen, feiten en bewijs aanvoert als onderbouwing voor dit schokkende verhaal. Toch?

Nou, nee. Integendeel. Het lijkt er meer op dat het AD met hun verhaal over ‘organenroof’ bij Kris Kremers en Lisanne Froon een hoax van epische proporties heeft gepubliceerd. Een dieptepunt in de sensatiejournalistiek van De Persgroep, eigenaar van het Algemeen Dagblad (tevens eigenaar van Trouw, Parool en Volkskrant). Parool heeft dit verhaal trouwens overgenomen, maar dat terzijde.

Hoe dan ook, dit schreeuwt om een closeread

 

De in Panama vermiste Kris Kremers (22) en Lisanne Froon (21) zouden mogelijk het slachtoffer zijn geworden van iemand die zich voordoet als taxichauffeur en die zich zou bezighouden met orgaanhandel. Dit nieuwste scenario meldt de leider van een plaatselijke particliere onderzoeksgroep tegenover het AD.

Een ‘plaatselijke particuliere onderzoeksgroep’. Let u vooral op het woord ‘particuliere’: dat zijn dus gewone burgers die zichzelf ‘onderzoeker’ noemen en vervolgens naar buiten treden met ‘onderzoeksresultaten’ volgens methodes die ze niet beheersen omdat ze nou eenmaal amateur zijn en geen expert. Meestal zijn ze ook ufodeskundige. Apart is ook wel dat de ‘plaatselijke’ (dus ‘ergens’ in Panama) onderzoeksgroep kennelijk directe lijnen heeft met het Nederlandse Algemeen Dagblad, zonder dat het AD verder kan vertellen hoe, wie, wat of waar.

 

Deze Nederlandse voormalige opsporingsambtenaar doet samen met een aantal plaatselijke privédetectives en vrijwilligers onderzoek naar de verdwijning van het duo.

‘Voormalige opsporingsambtenaar’: dat kan dus ook een oud-verkeersagent zijn. Of iemand die bij de Belastingdienst werkte en fraude moest opsporen. We weten het niet. Wel werkt hij samen met ‘plaatselijke privédetectives’. U weet wel: mensen met een gleufhoed in bezit van een vergrootglas. Vindt u het ook al zulke betrouwbare bronnen?

 

De chauffeur zou zijn Nederlandse ‘klanten’ hebben verdoofd met een ‘knock-out spray’ en hen met tape hebben vastgebonden.

Dat melden de ‘plaatselijke bronnen’? Fascinerend. Dus die ‘plaatselijke bronnen’ waren kennelijk ter plaatse tijdens het delict! Dat heet ‘daderinformatie’. Iedereen die zegt te weten dat Kris en Lisanne zijn verdoofd met een ‘knock-out spray’ (lolwut?) en ‘met tape zijn vastgebonden’ weet veel meer dan de rest. Dat is dan kennelijk de dader of is sowieso bij de vermissingszaak betrokken. De politie in Panama zou er beter aan doen deze ‘privédetectives’ per direct op te pakken en te verhoren, gezien hun gedetailleerde info.

 

Bij een meertje in de buurt van de internationale luchthaven Enrique Malek zouden vervolgens organen zijn verwijderd uit de lichamen van de twee vriendinnen uit Amersfoort.

Ja, als je er bij bent dan weet je dat. De privédetectives stonden er duidelijk met hun neus bovenop. Zonder dat ze iets deden.

Maar erg waarschijnlijk klinkt dit allemaal niet. Het verwijderen van organen is één ding (al zou het ondergetekende al niet eens lukken een nier van een maag te onderscheiden) maar een orgaan op de juiste wijze verwijderen, zodat het geschikt blijft voor transplantatie, lijkt mij extreem specialistisch werk. Er zullen niet veel mensen zijn die dat kunnen en chirurgen die dat wel kunnen zullen toch niet al te vaak bezig zijn met illegaal snijden.

Bovendien: ‘bij een meertje’? Je zou verwachten dat voor het zorgvuldig verwijderen van transplantatie-organen een moderne operatiekamer noodzakelijk is. Een steriele ruimte is dan toch wel het minste, want ondanks het feit dat de patiënt die van de organen wordt beroofd zelf nooit meer hoeft te ontwaken, moet dat orgaan zelf wél vrij blijven van infecties.

Hoeveel chirurgen zitten er eigenlijk in een normaal team dat organen verwijdert en transplanteert? Zeven? Acht? En dan hebben we het over state of the art ziekenhuizen, waar zo’n transplantatie zelfs nog mis kan gaan.

Orgaantransplantaties zijn zeg maar toch een beetje te vergelijken met het besturen van een Space Shuttle. Maar niet in Panama, in elk geval niet voor de AD-redactie. Die weten: voor een orgaantransplantatie heb je aan een plek bij een meertje genoeg. Even opensnijden, nier eruit trekken, klaar.

Nu bij de LOI: orgaanstransplanteren leren binnen zes weken, in samenwerking met het Algemeen Dagblad.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat een orgaan doorgaans op maat wordt geleverd: de donor moet bijvoorbeeld wel de juiste bloedgroep hebben en de donor moet een gezond iemand zijn met een gezond werkend orgaan. Uit willekeurige meisjes willekeurige organen wegsnijden klinkt niet als ‘een passend orgaan bij een patiënt zoeken’.

En dan moet zo’n orgaan ook nog op de juiste wijze, gekoeld en wel, worden vervoerd en binnen korte tijd worden getransplanteerd. In dit geval moest dat allemaal in het geheim en mocht niemand argwaan krijgen. Het begint er dus op te lijken dat zomaar even een Space Shuttle besturen nog makkelijker is.

Maargoed, ik ben dan ook geen AD-redacteur…

 

De taskforce-leider verklaart dat op basis van de vele tips, verklaringen die zijn onderzoeksgroep heeft ontvangen en eigen naspeuringen dat de twee meiden mogelijk uit eigen beweging bij de nep-taxichauffeur zouden zijn ingestapt.

Dat kan. Er stappen in Amsterdam dagelijks honderden mensen in een nep-taxi. Die worden alleen nooit van hun organen beroofd.
(LOL @ ‘taskforce’: een anonieme bron die zichzelf onderzoeker noemt en samenwerkt met burgers die amateurdetective zijn en dat dan ‘taskforce’ noemen. Het klinkt als heel wat, het is gewoon een anonieme bron die met een groepje amateur-detectives zichzelf onderzoeker noemt.)

 

Ze zouden in de veronderstelling zijn geweest dat zijn wagen een echte taxi was, omdat de gele auto zou zijn voorzien van tape met roodwitte strepen op de voor- en achterbumper.

Dat is het het hele idee van een neptaxi: mensen overhalen in te stappen en laten denken dat ze in een echte taxi stappen. In Panama ongetwijfeld een veel voorkomend fenomeen. Maar doorgaans willen neptaxichauffeurs gewoon geld verdienen. Met ritjes rijden, niet met het uitvoeren van chirurgische vaardigheden op het niveau van een expert. Dan waren ze namelijk wel chirurg in een ziekenhuis geworden en geen taxichauffeur

 

De wagen zou het uiterlijk hebben gehad van een echte Panamese taxi.

Waarvan er dus duizenden rondrijden in Panama. Echt en nep. Niet van elkaar te onderscheiden. Heel erg enzo, oplichting, maar met orgaanhandel heeft het niks te maken.

 

Vanwege die gelijkenis zouden Kris en Lisanne de chauffeur op 1 april ‘s middags hebben gebaard te stoppen.

Ze wilden een taxi, ze kregen een taxi.

 

‘Na een vergeefs bezoek voor werk aan buurplaatsje Volcán, een trip waarvoor ze de bus hadden genomen, wilden de Nederlandse vrouwen naar de markt in Boquete (het dorp waar ze logeerden, red.) voor een andere afspraak. De bestuurder van de neptaxi reed hen echter de andere kant op,’ aldus de Nederlandse oud-opsporingsambtenaar.

En dat weet de ‘Nederlandse-oud-opsporingsambtenaar’ omdat hij in de kofferbak van die taxi lag en meekeek? Of omdat hij dat voor het gemak er even bij gokt? We weten het wederom niet. Het AD heeft echt geen moeite genomen ook enige onderbouwing voor hun artikel te leveren. Het komt niet verder dan: ‘Hij zonder naam in Panama zegt het dus is het waar’.

 

In dit laatste door de onderzoeksgroep zeer gedetailleerd uiteengezette mogelijke scenario

Zo gedetailleerd dat ze er ofwel bij moeten zijn geweest ofwel alles hebben verzonnen.

 

zou de chauffeur, naar verluidt een dertiger,

Heel belangrijk detail in dezen, zijn leeftijd. Elk ander signalement ontbreekt, maar ze hebben wel snel zijn jaarringen geteld. Ofzoiets.

 

zijn Nederlandse ‘klanten’ hebben verdoofd met een ‘knock-out spray’

U kent het wel: ‘Knock-out spray’! Overal te koop, superhandig. Werkt met een zeer magisch elixer. Hoogstwaarschijnlijk iets met veel geheugenwater en Bachbloesem.

 

en met tape hebben vastgebonden.

Niet met touw? Of handboeien? Of tiewraps? Nee, met tape. Mooi detail! Nieuwswaarde: nul.

 

Bij een meertje in de buurt van de internationale luchthaven Enrique Malek zouden vervolgens, in een gebouwtje en met behulp van twee handlangers,

Oh, er was een ‘gebouwtje’. Stond er toevallig ‘EMERGENCY’ in neonletters op dat gebouw en reden er veel auto’s met zwaailichten af en aan? En die twee handlangers: hadden die een groen gewaad aan en een kapje voor hun neus en mond? Ze zijn toch niet zomaar aangeraakt he, die handlangers? Want ze waren steriel natuurlijk.

 

de organen zijn verwijderd. Deze lichaamsdelen zouden per helikopter zijn overgevlogen naar een plaatsje net over de grens in Colombia.

Aha! Een helikopter! Dat kan helemaal niemand zijn opgevallen natuurlijk, zo’n laag overvliegende helikopter Het is wel wat omslachtig: een neptaxibedrijf opzetten, lang wachten tot je heel misschien toevallig westerse meisjes tegenkomt dan organen verwijderen en die vervolgens in een helikopter stoppen en vervoeren, ook al weet je dat de kans klein is dat de transplantatie überhaupt gaat lukken. Is dat alles bij elkaar niet al veel duurder dan het geld dat twee organen opbrengt? En is het niet veel efficiënter om gewoon net over de grens in Colombia wat organen te roven? Ik heb geen idee hoe druk het is daar bij dat meertje en dat gebouwtje in the middel of the jungle maar ik vermoed zomaar niet zo heel erg druk, dus om nou uitgerekend daar organen te gaan harvesten…

Persoonlijk zou ik gewoon in een van die miljoenensteden aldaar mijn slag slaan. Maarja, wie ben ik. In elk geval geen AD-redacteur.

 

De lichamen van de slachtoffers zouden bij het meertje zijn gedumpt, aldus de Nederlander.

Ja, want hij was er dus bij, die anonieme Nederlander, kennelijk. Maar de lichamen zelf kan hij evenwel niet presenteren. Vreemd. Wel van alles heel gedetailleerd weten over een gruwelijke moord maar datgene waar het om draait, de lichamen, die zijn er nog steeds niet. Lekker dan. ‘Hier, een dooie mus.’

Had ik al eerder gezegd dat deze persoon het beste zo snel mogelijk verhoord kan worden? Niet alleen weet hij van de hoed en de rand, hij weet ook de lichamen te liggen.

Trouwens, waarom met alle risico’s van dien bij ‘een meertje’, in ‘een gebouwtje’, mensen opereren en ze dumpen terwijl je ze ook, knock-out gesprayed en wel, in die helikopter kunt laden en ze in hetzelfde ziekenhuis als waar de op een orgaan wachtende patiënt ligt netjes kunt opensnijden om ze daarna voorgoed te laten verdwijnen? Want om nou te zeggen dat de daders er zo alles aan doen hun sporen uit te wissen, nee. En als je toch die helikopter laat vliegen…

 

De particuliere speurders, die tijdens hun onderzoek het liefst niet met hun naam in de publiciteit komen,

Je verwacht het niet! Laat me raden: de redactie van het AD kreeg een anonieme fax waarin dit alles stond en dacht: ‘Kom, het is mooi weer, laten we eens een lekkere kliktopper publiceren want het zal allemaal wel waar zijn’?

 

hebben hun informatie niet gedeeld met de plaatselijke politie en justitie omdat ze daar weinig vertrouwen in hebben.

Je verwacht het niet (deel twee)! Als ik met dergelijke informatie naar mijn plaatselijke politie zou stappen zou ik direct worden aangehouden. Terecht. Dat heeft helemaal niets met de integriteit van het politieapparaat te maken. Integendeel. Bij een béétje krantenredacteur zou er nu toch écht een lampje moeten gaan branden. Maar kennelijk niet bij een AD-redacteur.

 

De onderzoeksgroep ziet in de verdwijning van de twee Amersfoortse vriendinnen een mogelijk verband met de waarschuwing voor twee mannen van zo’n half jaar geleden. Bij winkels, restaurants en tankstations in de provincie Chiriquí (waarin Boquete ligt, red.) werd met affiches tegen deze mannen gewaarschuwd. Het duo zou zich bezighouden met de ontvoering van jongeren voor orgaanhandel.

En waarvoor wordt gewaarschuwd is waar natuurlijk. Zo ‘zijn’ er ook al sinds jaren poema’s, wolven, lanspuntslangen en natuurlijk Bilderbergconferenties waar de wereldheerschappij wordt gedeeld met Pechtold en Samsom in ons land. Is ook allemaal waar!

Het zou leuk zijn als het AD nu met zo’n waarschuwingsfolder op de proppen komt. Of een plaatselijke politiefunctionaris kan citeren die dit allemaal bevestigt. Maar nee. Maarja, die zitten allemaal in het complot. Onbetrouwbaar die politie in Panama. De meneer zonder naam zei het al eerder: vooral geen verhalen checken bij politie en justitie, want die horen erbij!

 

Woordvoerster Nikki van Passel van de families Froon en Kremers wil vooralsnog geen inhoudelijk commentaar geven.

Als ik de woordvoerster van de families Froon en Kremers was zou ik überhaupt nooit meer een AD willen lezen, laat staan commentaar geven op uit de duim gezogen horrorverhalen ten koste van twee meisjes die nog altijd vermist worden en ten koste van familieleden die kapot zijn van verdriet en nu worden getrakteerd op gruwelijke martelverhalen zonder bewijs of zonder onderbouwing.

 

Het AD heeft op haar verzoek wel deze en aanvullende, nog meer gedetailleerde informatie aan de familie geleverd. ‘Zodat we hier concreet onderzoek naar kunnen gaan doen’, aldus Van Passel.

Maar natuurlijk: wat speurhonden en zoekexperts niet kunnen kan een uit-de-duim-zuiger zonder naam natuurlijk veel beter. Het is niet te hopen dat iemand die families van de vermisten straks ook nog ‘gedetailleerde informatie’ over ontvoeringen door aliens of elkaar in Panama kruisende dimensies gaat aanleveren, maar te vrezen valt dat zulks dan in elk geval zal worden gepubliceerd in het AD.

 

In de verdwijningszaak van Kris en Lisanne zijn inmiddels al vele scenario’s opgedoken.

Ik zeg: “cattle mutilation” en “illuminati”, maar verder houd ik mijn mond. De rode pimpernel heeft de kruier weer bij de hand. Herhaling: de rode pimpernel heeft de kruier weer bij de hand.

 

Uiteenlopend van het verdwalen in het oerwoud tijdens een wandeling

Dat klinkt véél te logisch! Daar verkoop je dus mooi geen AD’s mee!

 

tot de laatst opgedoken veronderstelde gang van zaken.

Haha, een krant die toegeeft ‘veronderstelde’ gangen van zaken te publiceren. Tot ziens feiten!

Don’t complain that your medium is dying!

 

 

Zo zou er eerder al sprake zijn geweest van een rood voertuig van het type pick-up dat op de looproute van de meiden zou zijn gesignaleerd op de dag van hun verdwijning.

Ja en? Orgaanhandelaars in Panama staan bekend om hun rode pick-up trucks? Of is het in een bergachtige jungle zoals ze dat in Panama hebben gewoon heel handig om in een pick-up truck te rijden?

 

Omwonenden verklaarden dat ze de onbekende wagen het pad zagen afrijden op het tijdstip dat de twee Nederlandse toeristen hadden moeten terugkeren van een toeristische wandeling.

Het is heel waarschijnlijk dat op elk tijdstip van elke willekeurige vermissing wereldwijd er ook auto’s en treinen rijden en vliegtuigen en helikopters overvliegen. Het één houdt alleen totaal geen verband met het ander. En al helemaal niet met orgaanhandel.

 

Ook verhalen over orgaanhandel doken al vroeg op na de vermissing.

Oh toch. Ja, als er én getuigen zijn die zeggen dat ze auto’s hebben zien rijden (joh!) en er zijn ‘verhalen’ over orgaanhandel dan is de som snel gemaakt natuurlijk. Logisch is het niet, maar hee, wie wil er journalistiek waar men zich bezighoudt met logica? Als alle krantenredacteuren logisch blijven denken komen we Elvis helemaal nooit meer tegen bij de McDonalds en leeft Hitler ook niet meer onder het ijs van Antarctica.

 

Afgelopen weken reisden er nog Nederlandse speurhonden en hun begeleiders af naar het Panamese oerwoud.

En die vonden de gedumpte lijken? Dat zal dan wel, want met al dat bloed en bij zo’n opvallend huisje bij een meertje gedumpte ontbonden lijken is dat een eitje voor die honden en hun begeleiders, nietwaar?

 

Maar ook zij kwamen zonder resultaat weer thuis.

Oh, wacht. Goh. Raar! Nouja, dat zit er niks anders op: het bovenstaande is gewoon waar. Dat, of ze zijn ontvoerd door aliens. Zal ik anders even een anonieme fax naar de AD-redactie sturen met daarin gedetailleerde ‘getuigenissen’ van lichtbollen en kleine witte mannetjes met amandelvormige ogen?