Opinie

Van Hooijdonk-gate: wat vonden anderen er van?

07-07-2014 14:13

Merlijn van Nieuwendampen, socioloog: “Ter Braak heeft dit allemaal al voorspeld. In zijn standaardwerk Van Hooijdonk als rancuneleer staat precies voorspeld waar we nu tegenaan lopen: niet-blanke voetballers die niet blanke tribunezitters attaqueren. We weten natuurlijk allemaal hoe fout dit kan aflopen als we niet vandaag nog paal en perk stellen door alle niet-blanke voetballers aan bomen op te hangen en brandende kruizen in tuinen te plaatsen. Tevens bepleit ik een herinvoering van de nieuwe politieke correctheid als geuzenterm. Het beste laat men voortaan aan mij over om te beoordelen wat wel en wat niet kan worden uitgezonden op televisie. En op de radio. En in boeken. Of op internet. Of in het theater.” 

 

Daphne Ontbijtkoek, gesjeesd presentatrice, tegenwoordig fulltime excusesaanbiedster: “Heeft Van Hooijdonk een grap gemaakt die morele ophef heeft veroorzaakt? Oei! Dan kan hij maar beter meteen heel laf zijn excuses aanbieden! Want humor wordt bepaald door de morele ophef natuurlijk. We moeten niet willen dat er op televisie grappen worden gemaakt die niet kunnen zonder dat rekening wordt gehouden met ieders gevoelens. Vind ik hoor. Maar ik bied nou eenmaal al snel mijn excuses aan, ik ben eigenlijk een hele gekke meid.”

 

Okumba Negr’nda, medelander: “Wie? Pierre? Ken ik niet. Piet? Zwarte? Nee, ken ik ook niet. Sowieso, wat is de ophef? Oh, zei hij dat? Tsja, het is een vrij land toch? Daarom zijn mijn ouders ook hier gaan wonen, vanwege die vrijheid. En dan toch nog zeiken? Ga lekker wonen in de hel waar ik vandaan kom. Moet jij eens zien hoe snel jij blij bent dat er nog landen bestaan waar je tenminste gewoon dingen mag zeggen op televisie zonder dat er legers door de straten marcheren. Maar als u mij nu excuseert? Ik heb werk te doen. Ik wél.”

 

Franzs von Jolo, kritisch Vara-lid: “Ik heb mijn lidmaatschap op de NOS meteen opgezegd. Ik had mijn Volkskrant-abonnement al eens opgezegd omdat ze zomaar ruimte boden aan Geert Wilders maar als de NOS nu ook al ruimte biedt aan Pierre ‘alle negers moeten de oven in en wel nu want lang leve de swastika en dan overdrijf ik echt niet’ Hooijdonk dan houdt het voor mij echt op. Ik heb ook meteen maar mijn tv het huis uit geflikkerd. Die herhalingen van Kinderen Geen Bezwaar kijk ik wel online.”

 

Jan-Wouter Winkelhoek, GGZ-therapeut: “Nee, wij hebben de heer van Hooijdonk nog niet gezien. Uiteraard is hij welkom om cognitieve gedragstherapie te volgen, maar hij komt dan wel op een wachtlijst van minstens anderhalf jaar. Zelf zou ik de heer van Hooijdonk aanraden een vrijgevestigde therapeut te zoeken want bij de GGZ is het een gore puinhoop, al een jaartje of veertig, zoals ook de heer van Hooijdonk wel zal weten. Maar nogmaals: hij is van harte welkom hoor.”

 

Donald Duck, fantasie-eend: “Drie weken geleden speelde Duckstad tegen F.C. Cornelis Prul en werd Duckstad met 123 – 0 verslagen. Diezelfde avond zat Alexander Klöpeend in De Wereld Kwaakt Door om zijn excuses aan te bieden voor een twittergrap over de verenkleur van de spits van F.C. Cornelis Prul. Zo doen wij dat in Duckstad. Dat staat trouwens ook in het woudlopershandboek: ‘Altijd meteen je excuses aanbieden na een eendcistische grap.'”

 

René Ikbegrijp, voetbalanalist: “Ah joh, die kutpieten man. Altijd hetzelfde met die homo’s. Dan is het weer lelijke wijven, dan is het weer een negertje op een fiets, dan is het weer dat ze hem niet omhoog krijgen. Dat interesseert toch niemand een fuck man. Ik neem een lekker Mora-balletje en vertel nog een anekdote over Aad de Mos, daar hebbie tenminste wat aan. Ja toch, niet dan?”

 

Nzouma Suikerprijs, zwarte theatermaakster: “Nu ben ik alweer nat! Doorweekt! Het is allemaal fascisme! Trouwens, weten jullie of er nog plek is bij de GGZ? Zelf kan ik ook wel een therapietje gebruiken. Oh, daar komen de waterlanders alweer hoor! Ik gooi de sluizen open, jaaaaaaa!”

 

Alfred J. Kwak, politiek-correcte propaganda-eend van de publieke omroep, bedacht door Herman van Veen (politiek-correcte propaganda-eend van de publieke omroep): “Bij ons in Waterland hadden we ooit een kraai die Dolf heette. Hij had een bloksnor en kraaide heel gek, zo van, ‘Waterland voor de Waterlanders!’. Nou dan weet je het natuurlijk wel als kleine indoctrineerbare kijker. We hebben toen nog Winnie de zwarte eendin in ons achterhuis moeten verstoppen omdat Dolf haar Waterland uit wilde hebben, samen met de rest van de zwarte eenden. Uiteindelijk is alles goed gekomen dankzij veel subsidie, maar toch. Het begint met een Pierre van Hooijdonk, het eindigt met een Dolf-figuur. En dan weten de kleine indoctrineerbare kijkertjes dus wel wat ik bedoel. Nou, spetter-spieter-spater, ik kom een druppel in mijn broekje later, en de ballen!”

 

Jacobus Huilstruik, fulltime activist: “Wij, koninklijk meervoud, hebben inmiddels alle adverteerders van de NOS gebeld en gewaarschuwd dat ze met fascisten samenwerken. Ook gaan wij aangifte doen want vrijheid van meningsuiting heeft ook grenzen. Je mág wel alles zeggen maar het hóeft niet! Wat? De NOS heeft geen adverteerders? Oh, dat wist ik niet. Nouja, toch goed dat ik ze heb gebeld. Nee, ik weet verder vrij weinig van adverteren eigenlijk, maar ik ben dan ook fulltime activist, niet bepaald een ‘beroep’ voor raketdeskundigen zal ik maar zeggen.”

 

Willem Woud, scenarioschrijver: “Vroeger lachte ik ook altijd om puberale racistische grappen maar sinds ik het dankzij een interview in Volkskrant Magazine met zeven negerinnen heb gedaan begrijp ik ineens uitstekend hoe erg het is om neger te zijn. Daarom zeg ik: ook ik ben een negerin. Ja, een blanke man kan best negerin zijn. Daar is heus niks raars aan.”

 

Sjors Droevig, hoofdredacteur radiozender: “Eigenlijk moet ik objectief blijven maar fuck objectiviteit, het is tenslotte 1992. Dus ik zeg: cordon sanitaire om alle zwarte voetballers!”

 

Dit artikel was satire. Dit artikel kan mensen heel erg hebben gekwetst. Deze mensen kunnen hier hun abonnement opzeggen en hier aangifte doen.