#OPHEF van de week: witte mannen-racisme

22-05-2015 12:48

#OPHEF! Het was de week van het vuige witte mannen-racisme. Zo was daar Martin Simek die het aan tafel bij Matthijs waagde om dobbernegers zwartjes te noemen.

“WAITWUTWTF?!” dacht Sylvana Simons. “Zwartjes?!”

Simek stamelde welhaast meer dan anders dat hij graag zijn verhaal af wilde maken. Dat het nu even niet moest gaan over hoe je iets of iemand noemt, maar dat je problemen benoemt.

De politiek asielzoeker uit het Oostblok getrouwd met een zwarte vrouw, werd professioneel in de racismehoek gedreven. Well done, Sylvana!

Chronisch slachtoffer

Ook chronisch slachtoffer van institutioneel racisme Quinsy ‘Fuck Blackface’ Gario liet weer van zich horen. Volgens Gario geeft festival Valtifest (rijke blanke hipsters) een verkeerd signaal af met het thema van dit jaar: hottentottententententoonstelling. Het bij een ieder bekend als het meest gebruikte woord voor galgje, is volgens Gario cs. racistisch en beledigend.

“Het is een beledigende en politiek zeer incorrecte benaming uit de VOC-tijd (de VOC hield op te bestaan in 1799 – TL) voor leden van de Khoikhoi uit Zuid-Afrika.”

Ook verwacht Gario dat er tijdens het festival, waarbij mensen worden opgeroepen zich vrolijk uit te dossen, een hoop mensen als blackface zullen verschijnen. Ter verduidelijking: blackface is voor Gario de Engelse term voor Zwarte Piet. Dat bekt namelijk een stuk lekkerder en klinkt internationaal een stuk racistischer. Het gaat allemaal om de vorm hè mensen!

Dus go fuck yourself, Quinsy Gario, met je spijkers op laag water zoeken.

Tentoonstelling

Wilders was ook weer present deze week en kwam met het onzalige idee om een tentoonstelling over de profeet Mohammed (nsfw) te organiseren in het Tweede Kamergebouw. Onzalig omdat het niet meer is dan het bewust willen veroorzaken van een rel, linksom of rechtsom.

Verder alles wat Luuk Koelman zegt.

En Trijntje, acht Trijntje… Ik kan wel zeggen ‘ik zei het toch’ maar dat is ook zo zelfingenomen. Maar ik zei het wel. Slecht nummer, saaie choreografie, lelijke wingsuit. Kansloos.

#OPHEF van de week

Met stip: de dictatoriale praktijken van Martin van Rijn inzake de PGB. Al eerder schreef ik over de complexe misstanden in PGB-land. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat nu een stap verder en chanteert (!) zorgondernemers.

De SVB heeft de Brabantse eigenaresse Kitty Beelen van Zorghuis Deurne verboden om met de pers te praten of te twitteren over de chaos bij het uitbetalen van de pgb. Doet zij dat wel dan zal de SVB de salarissen van haar 90 medewerkers niet uitbetalen en krijgt ze een boete van 35.000 euro per “overtreding”. Dit werd later teruggeschroefd naar 5.000 euro.

Het is aan collega-zorgverleners, mantelzorgers, thuiszorgmedewerkers en andere slachtoffers van het beleid van staatssecretaris Van Rijn dat zij Beelen steunen en de SVB en Van Rijn blijven aanspreken op de onmenselijke chaos.

Hier is overigens ook een schone taak weggelegd voor de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. En graag voor het zomerreces zodat een groot gedeelte van Nederland dat door de SVB en Van Rijn tussen wal en schip vallen tenminste hun rekeningen kunnen betalen.

Want het is inmiddels een humanitaire crisis. #pgbalarm